Nationaal serviceproject

The Movement

Tijdens de afgelopen halfjaarlijkse ledenvergadering hebben jullie kunnen stemmen wat het volgende nationaal serviceproject gaat worden. Met een kleine meerderheid van 36,1% is de The Movement gekozen! Graag delen we iets meer over dit serviceproject. 

De afgelopen jaren hebben we als nationaal serviceproject verschillende stichtingen gehad die we te ondersteunen vanuit de NTR. Daarbij motiveren we ook lokale Tafelrondes om hier de handjes uit de mouwen te steken of geld voor op te halen. Veel Tafelrondes verkiezen echter een lokaal doel boven het landelijke doel. Hiervoor zijn verschillende redenen en deze snappen we als serviceraad maar al te goed. Daarom willen we het komend bestuursjaar met de Movement ander gaan doen. We kiezen niet één stichting maar proberen met bijna 3000 Tafelaars een beweging te maken voor een aantal gekozen doelen.  

Een beweging waar je als Tafelaar of als gehele Tafelronde aan mee kan doen door letterlijk in actie te komen. Graag delen we met jullie de drie hoofdacties die wij voorzien hebben: 

Movember 

In November gaan we proberen om met z’n allen onze snor te laten staan. De snor valt op en hiermee creëren we bewustwording rondom de gezondheid van een man en proberen we geld op te halen. Concreet wordt het verzamelde geld besteed voor onderzoek naar: prostaatkanker, teelbalkanker, mentale gezondheidsproblemen en de preventie van zelfmoord 

Bloed doneren 

Bloed is van levensbelang. Het zorgt er namelijk voor dat zuurstof en voedingsstoffen overal in je lichaam beschikbaar zijn. Eén op de vier mensen heeft op een moment in hun leven bloed van een donor nodig, maar slechts één op de vijftig mensen is bloeddonor. Doneren kan heel gemakkelijk door je aan te melden bij Sanquin.  

Je kan ook stamcellen doneren via het bloed. Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Jouw gezonde stamcellen kunnen voor een doodzieke patiënt een laatste kans op genezing betekenen. Meld je hiervoor aan bij de stichting Matchis. 

Bloed doneren kan het hele jaar door en elke Tafelaar die doneert krijgt een unieke pin uitgereikt!  

Plant a tree 

Het planten van bomen is het meest effectieve middel om CO2 uit de lucht te halen en klimaatverandering tegen te gaan. We hebben maar één aarde en hier moeten we met elkaar zuinig op zijn, voor nu maar ook voor onze kinderen later. Met deze beweging willen we Tafelrondes bomen laten planten. We bekijken nog of dit een bos gaat worden of een boom op een schoolplein met lesmateriaal erbij over hoe belangrijk bomen zijn voor ons leven. Bomen planten we in het na- en voorjaar. In een later magazine maken we hier meer over bekend! 

Internationale serviceproject

Freedom Trough Education

Freedom Through Education (FTE) bestaat sinds 1998 en bouwt scholen in India om kansarme kinderen enige opleiding te kunnen geven met als drive het analfabetisme uit te roeien.
Lees hier alles over Freedom Trough Education >

Meer informatie over service en serviceprojecten? Kijk op de pagina van de Serviceraad

De afgelopen jaren heeft de Nederlandsche Tafelronde diverse Landelijke en Internationale projecten ondersteund:

Vier het leven

Vier het leven inspireert en brengt mensen samen. Wij zorgen ervoor dat ouderen mee blijven doen en onderdeel blijven uitmaken van de maatschappij door samen te genieten van een middag of avond uit. Omdat wij onze activiteiten zo betaalbaar mogelijk willen houden, betalen de deelnemers slechts een deel van de werkelijke kosten. Voor o.a. de organisatie- en coördinatiekosten zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u weten hoe u Vier het Leven kunt steunen of meer informatie? Klik dan hier.

Stichting Jarige JOB

Ieder kind verdient een verjaardag! In Nederland zijn 61.000 kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox t.w.v. €35,-. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag thuis én op school! Lees hier meer!

Malaria No More

Malaria No More! Nederland maakt onderdeel uit van de wereldwijde inzet om een einde te maken aan de dodelijke gevolgen van malaria. Samen met overheden, het bedrijfsleven en het publiek combineert Malaria No More! een krachtige mix van fondsen werven, het vergroten van bewustzijn en het uitvoeren van projecten om haar doel te bereiken. Diverse Tafels hebben met nieuwe of bestaande fundraising activiteiten geld opgehaald voor de strijd tegen Malaria.

Bart de Graaff Foundation

De Bart de Graaff Foundation is een kleine stichting opgericht na het overlijden en ter herinnering aan Bart de Graaff, de oprichter van BNN. De Bart de Graaff Foundation helpt jonge mensen met een levensbepalende lichamelijke beperking, Bikkels, bij het starten van hun eigen onderneming. Diverse Tafels hebben zich ingezet om Bikkels, met inzet van hun netwerk, te ondersteunen bij het behalen van hun doelstellingen.

Stichting De Opkikker

Stichting De Opkikker is een stichting die speciale Opkikkerdagen organiseert voor gezinnen met kinderen die in verband met een ziekte langdurige behandeling ondergaan of die een langdurige behandelding te wachten staan in een met de stichting samenwerkend ziekenhuis. Vele Tafels hebben zich ingezet voor het organiseren en financieren van individuele Opkikkerdagen en/of het meedoen aan één van de jaarlijkse Super Opkikkerdagen.

Rainbow Twinning Project

Het Rainbow Twinning Project is een samenwerking tussen The Association of Round Tables in Southern Africa (ARTSA) en de Nederlandsche Tafelronde (NTR). Vanuit Nederland zijn er vele sociale projecten ondersteund die betrekking hebben op o.a. scholing, armoedebestrijding, voedselprogramma’s en verbetering van de gezondheid in Zuidelijk Afrika. Deze projecten richten zich in het bijzonder op kinderen onder de 18 jaar.

Pleisternet

Bij het project Pleisternet is door de Nederlandsch Tafelronde de startfinanciering verzorgd voor TV-studiofaciliteiten in kinderziekenhuizen, om jonge patiëntjes zelf TV-programma’s te laten maken.

OVERZICHT VAN DE LANDELIJKE SERVICEPROJECTEN DOOR DE JAREN HEEN:

 • 1968 – 1969: Spitplan + geld ingezameld voor de restauratie van  boerderij de Heurne.
 • 1968 – 1971: Op initiatief van TR 90 Zwijndrecht ondersteuning van de Mytylschool in Paramaribo
 • AGM 1976: 1ste landelijk Serviceproject: Afasie. Duur 1 jaar. Nadat jaar werd een commissie samengesteld die samen met de SAN ging bepalen waar de opgehaalde gelden aan besteed zouden worden.

In januari 1979 werd het idee gelanceerd om een Serviceraad samen te stellen.

 • Mei 1981: In het kader van het lustrum 2de landelijk serviceproject “Iets voor Niets”. Ondersteuning van Afrikaanse Tafels in hun lokale projecten
 • AGM 1986: Landelijk Serviceproject SOHO (SOciale HOnd)
 • AGM 1991: Pleisternet (kinderziekenhuis TV)
 • AGM 1995: Kind en Veiligheid. Samen met Veilig Verkeer Nederland.
 • AGM 1999: Freedom Through Education  (FTE). Samen met RT India scholen bouwen voor kinderen uit de laagste kasten.
 • AGM 2005: Internationaal: Rainbow Twinning Project (RTP), projecten samen met ARTSA. Nationaal: het landelijke project Opkikker. Ondersteuning van Stichting De Opkikker.
 • AGM 2009: Ondersteuning Malaria no More en Bart de Graaff Foundation
 • AGM 2010: Afronding Rainbow Twinning Project (RTP) en de Opkikker.
 • AGM 2012: Make a Memory
 • Halfjaarlijkse 2012: Masechaba
 • AGM 2013: Stichting Jarige Job
 • AGM 2016: Stichting Vier het Leven

Huidige serviceproject: