Vraag jij je wel eens af hoe het echt gaat met je kind, je zusje, je buurjongen of je jonge medewerker? Maak je je wel eens zorgen?

De oprichters van @ease vertellen je graag waarom je steun ertoe doet! Thérèse van Amelsvoort is hoogleraar Transitiepsychiatrie bij Maastricht University en adolescenten-psychiater bij Mondriaan en Koraal. Rianne Klaassen is kinder- en jeugdpsychiater bij Levvel en opleider. Samen richtten ze @ease op in 2017.

Hulp vinden en krijgen is moeilijk

Als psychiater hebben we dagelijks gesprekken met jongeren die hulp zoeken voor hun psychische problemen. Vaak hebben ze al een heel traject afgelegd, voordat we ze zien. Rianne Klaassen: “Wanneer er sprake is van een psychische stoornis met uitval op school of consequenties voor sociale contacten, komt bij mij de ‘wat als-vraag’ naar voren. Wat als jongeren hun klachten niet voor zichzelf hadden gehouden, door te denken: ‘het gaat vanzelf wel over’, ‘het valt bij mij wel mee’ of ‘ik heb hier geen tijd voor’. Wat als ze wel ergens terecht zouden kunnen voordat klachten symptomen werden en gepaard gingen met uitval. Wat als ze zich minder zouden schamen? Hun omgeving heeft lang niet altijd in de gaten dat het niet goed gaat of is druk met andere zaken. Het gevolg is dat ze (te) lang blijven doorlopen met klachten die toenemen in ernst. Wanneer ze dan eindelijk bij een ‘echte’ psychiater of psycholoog zitten, voelen ze zich niet altijd goed op hun gemak. Als volwassen en staan we erg ver af van hun leefwereld; jongeren voelen zich dan minder begrepen.”

Therese van Amelsvoort: “We zien ook jongeren waarvan we weten dat ze met enkele fijne ondersteunende gesprekken hun weg in het leven weer kunnen vervolgen. Die misschien even wat hulp nodig hebben bij het ordenen van hun gedachten en hun gevoelens. En die graag willen polsen: ‘is dit nou normaal, ben ik de enige of ben ik gek?’. Voor deze jongeren is een specialistisch behandeltraject niet de juiste weg. En dan zijn er nog de jongeren voor wie hulp urgent is. Ze hebben ernstige ontwrichtende klachten of lopen gevaar. Ook deze jongeren komen op wachtlijsten terecht en moeten het ‘volhouden’ totdat ze aan de beurt zijn. Dat zorgt voor veel wanhoop en eenzaamheid.”

Onze drive?

Als psychiater en als mens gaat de zorg voor al deze jongeren ons aan het hart. Het moet gemakkelijker worden om over je problemen te kunnen praten. Met mensen waar je je prettig bij voelt. En waarbij je merkt dat je niet alleen bent. Dat is de reden dat we in 2017 begonnen met @ease in Nederland. Naar succesvol voorbeeld van het Australische Headspace, het werk van Prof. Pat McGorry en passend bij de wereldwijde Youth Mental Health-beweging. We zijn er trots op dat we in korte tijd met jongeren, collega zorgverleners en steunpartners @ease op de kaart hebben gezet in Nederland. En we zijn nog niet klaar: we gaan voor een landelijk dekkend netwerk van samenwerkers om hulp voor jongeren passender en toegankelijker te maken.

Doe met ons mee…

Als Tafelaar kun je veel voor @ease betekenen. We zijn in verschillende gemeenten bezig om nieuwe inloopcentra op te starten. Jouw lokale netwerk kan dan heel relevant zijn. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een geschikte locatie, bij het leggen van contacten met de lokale gemeente, zorg- of welzijnsinstanties, bij het benaderen van scholen of juist bij het zoeken naar lokale financiering. Ook kunnen we samen ludieke acties ontwikkelen om jongeren te informeren over @ease. Op sommige plekken delen we bijvoorbeeld gratis koffie uit, organiseren we een avond over mentale gezondheid samen met jongeren of zijn we aanwezig bij grote lokale evenementen. Er is veel mogelijk en we denken graag met je mee over acties die passen bij het lokale karakter van jouw Tafel.

Bekijk hier de verschillende steunopties

…laten we kijken hoe we jouw stad zo @ease mogelijk kunnen maken! Dank je wel voor je hulp…

Bekijk of download hier de verschillende steunopties voor @ease