Wil jij een Tafel oprichten? Super gaaf! We zijn heel erg benieuwd naar jouw idee en vooral hoe je bij de Tafelronde komt. Wellicht heb je al vrienden of familie die Tafelaars zijn of wellicht ben je al Tafelaar en verhuist naar een locatie waar nog geen Tafel is. Wat jouw motivatie ook is, wij helpen je graag!

Om een Tafel op te richten zijn er een paar richtlijnen. Zodra jij jouw initiatief bij de Uitbreidingscommissie en/of Vice President bekend hebt gemaakt zullen we alle richtlijnen duidelijk maken. Dat is een heel document met allemaal formaliteiten. Dat komt later wel. Eerst maar eens van start gaan. En daarom hebben we alvast 5 tips om vandaag te starten met het oprichten van een Tafel.

  1. Locatie onderzoek: belangrijk is het dat we Tafels oprichten op plekken waar nog geen Tafel is, maar die als regio groot genoeg is om continuïteit te borgen. Of in steden die groot genoeg zijn voor nog een extra Tafel. Er moeten natuurlijk nu en in de toekomst genoeg mannen in de regio zitten die passen bij de Tafel. En natuurlijk willen we geen bestaande Tafels beconcurreren. Dus doe goed onderzoek naar (A) of er al een of meer Tafels in jouw stad, dorp of regio zitten. Is dat het geval, dan kun je ook bij hen aansluiten. Is dat niet van toepassingen dan is het (B) belangrijk dat je kijkt naar de populatie in jouw stad, dorp of regio. Wonen er voldoende mensen en vooral voldoende mannen tussen de 25 en 40 jaar die geschikt zijn als Tafelaar?
  2. Leden: een Tafel zonder leden is geen Tafel. En alleen is het lastig om een Tafel te starten. Dus als je het voornemen hebt is het goed om met 2, 3 of 4 mannen te starten. Samen sta je altijd sterker. Vervolgens is het belangrijk om door te groeien naar tenminste 10 leden. Mocht je een paar mannen gevonden hebben die samen met jou een Tafel willen oprichten, dan is het goed om contact op te nemen met de Vice President en/of de nationale Uitbreidingscommissie zodat zij jou verder kunnen helpen.
  3. Structuur: een Tafelronde in Nederland komt tenminste tweemaal per maand bij elkaar. Meestal is dit op een vaste dag in de maand (bijv. iedere 2e en 4e donderdag van de maand). Op een van die dagen is er een officiële vergadering en de andere bijeenkomst kun je gebruiken voor thuisbijeenkomsten of een andere invulling. Zorg dat je zo snel mogelijk deze structuur adopteert zodat je snel een officiële Tafelstructuur hebt.
  4. Contributie: zodra je officieel erkent bent door het hoofdbestuur als lokale Tafelronde zal de nationale vereniging contributie heffen. Op dit moment (verenigingsjaar 2024) is dat € 1.259 per Tafel per jaar. Maar, om de bijeenkomsten van jouw lokale Tafel te financieren heb je ook geld nodig. Eten en drinken kost nou eenmaal geld. Daarom is het goed om zo snel mogelijk te starten met het heffen van een contributie per lid. Hoeveel dat moet zijn is per Tafel verschillend, maar over het algemeen kost lidmaatschap van een Tafelronde jaarlijks tussen de € 500 en € 1.000 per lid. Dus daar kun jij je op instellen tijdens de oprichting. En zo hef je al geld voordat je officieel bent gecharterd (=opgericht).
  5. MoederTafel: zodra je een klein groepje mannen bij elkaar hebt verzameld en je tweemaal per maand bij elkaar komt is het goed om contact op te nemen met de Vice President en/of Uitbreidingscommissie. Zij kunnen jullie vervolgens in contact brengen met een bestaande Tafel die wellicht jullie MoederTafel wil zijn. Een MoederTafel is een bestaande Tafelronde die jullie begeleid in de oprichting. Echt een moeder die zich over jullie ontfermt. Door vroeg een MoederTafel te betrekken leer je snel van alle gebruiken, tradities, mores en regels van de Tafelronde. Zo krijg je vroeg dat Tafelgevoel in jouw club.

Meer weten?

Wil jij meer weten over het oprichten van een Tafelronde? Neem dan contact met ons op en wij gaan jou helpen!