“Alles ging me voor de wind, mijn gezin, mijn onderneming en mn hobby’s. Totdat ik op mijn 42ste de diagnose Parkinson kreeg Als een donderslag bij heldere hemel stond mijn hele leven op zijn kop. Opeens zag mijn toekomst er helemaal anders uit.” Wouter, oudTafelaar van Tafelronde 190 Alckmaer 

Waarom Young & Parkinson als NSP? 

De Nederlandse Tafelronde koos YEP (Young & Parkinson) als Nationaal Service Project op de AGM van 2024. De NTR steunt YEP voor een periode van twee jaar. YEP wil de bekendheid vergroten dat ook jonge mensen getroffen kunnen worden door Parkinson. Naast bekendheid voor jonge mensen met Parkinson, is het doel om patiënten en hun geliefden te verbinden in het moeten leven met Parkinson. We steunen tevens academisch onderzoek dat door YEP wordt geïnitieerd. YEP is onderdeel van het Radboud Fonds. 

Wat is Parkinson? 

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij cellen versneld afsterven in de hersenen. Deze cellen maken dopamine aan. Dopamine is onder andere verantwoordelijk voor het doorgeven van signalen van de hersenen naar de spieren. Dat resulteert in een aantal symptomen, waarbij het trillen van ledematen het meest bekend is. De oorzaak van deze aantasting van de hersenen is nog niet bekend en een genezing voor de ziekte is nog niet gevonden.  

Young Onset Parkinson 

Parkinson heeft een grote impact op patiënten. Treft het je voor je vijftigste levensjaar, dan praten artsen over ‘Young Onset Parkinson’ (YOP). De ziekte is de hardst groeiende hersenziekte en komt in toenemende mate op jongere leeftijd voor. 

        Wist je dat?

  • Nederland in 2019 al 50.000 mensen met Parkinson telde  
  • De ziekte in toenemende mate voorkomt; het aantal diagnoses is in tijdsbestek van 5 jaar nagenoeg verdubbeld 
  • 10% van de patiënten met Parkinson jonger is dan 40 jaar 
  • Patiënten die onder 50 Parkinsons diagnose krijgen, YOP’ers worden genoemd (Young Onset Parkinson) 
  • De jongste Nederlandse patiënt met Parkinson 13 jaar jong is 
  • Het aangetoond is dat bewegen en sporten een ‘medicijn’ is tegen Parkinson  
  • Het Radboud UMC in Nijmegen een wereldwijd vooraanstaand onderzoekscentrum is op gebied van Parkinson.  

Hoe krijgt het Nationaal Service Project vorm?  

In de komende periode zal de Serviceraad verder vorm gaan geven aan de wijze waarop we YEP zouden willen steunen. We staan via Tafelronde 190 in nauwe verbinding met het Radboud UMC, worden gesteund door onze eigen Nederlandse Tafelaars met Parkinson en zijn voornemens om een aantal evenementen te organiseren ten behoeve van bovenstaande doelstellingen. Heb je vragen en/of ideeën? Zoek dan contact met de voorzitter van de Serviceraad via serviceraad@roundtable.nl 

Wat maakt Parkinson voor je 50ste zo impactvol?
Wanneer je op jonge leeftijd de diagnose Parkinson krijgt, zijn er in vergelijking met oudere patiënten een paar verschillen. Als de ziekte je in deze levensfase in toenemende mate beperkt, zet dat de volgende aspecten van het leven onder druk:  

  • Je hebt nog zeker 20+ jaar te werken, hoe ga je dat doen als je fysiek en mentaal steeds minder wordt?  
  • Je hebt jonge, thuiswonende kinderen op te voeden. Kan je de ouder voor ze zijn die jij wilt zijn en wanneer moeten zij jou gaan ondersteunen? 
  • Je ouders zijn in toenemende mate hulpbehoevend, in hoeverre kan jij ze ondersteunen? 
  • Je verbinding met je sociale leven, activiteiten en sportieve bezigheden, word je niet langzaam vergeten? 

De invloed op patiënten én hun geliefden is daarmee enorm. De NTR is er trots op dat wij hen die dit overkomen erkenning en steun geven. We hopen dat we YEP’ers een klein beetje het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan.

Het doel
We willen met dit serviceproject zoveel mogelijk geld ophalen om zo het onderzoek naar deze ziekte te ondersteunen. Daarnaast hebben we als doel een ‘Young Onset Parkinson’ (YOP) dag te organiseren waar YOP’ers en hun naasten meer te weten komen over de ziekte, hoe ze er mee om kunnen gaan en wat de nieuwste onderzoeksresultaten zijn.